BOKUSUI Hammered - Santoku 165 mm
Nerezová ocel Aichi AUS-10 - díky vysokému obsahu chromu (Cr) ocel AUS-10 odolává velmi dobře korozi.
Kategorie: | BOKUSUI Hammered |
---|
Santoku - znamená v japonštině doslova "tři cnosti". Jedná se o univerzální kuchyňský nůž vhodný pro krájení, sekání a drcení. Širší a zaoblený tvar čepele je vhodný nejen pro krájení zeleniny, ale i masa a ryb.
Santoku z damaškové oceli AUS-10 v délce čepele 165 mm (6,5") je víceúčelový japonský kuchyňský nůž, většinou vhodný pro použití v domácí kuchyni.
TVAR ČEPELE:
Nůž Santoku je všestranný kuchyňský nůž, který vynikne při sekání a řezání na kuchyňském prkénku. Slovo santoku znamená v japonštině „nůž tří ctností“? Slovo san je číslo tři, což znamená, že jej lze použít k přípravě zeleniny, ryb a masa.
OCEL:
Srdce tohoto santoku je vyrobeno z Aichi AUS-10 nerezové oceli, která byla kalena na přibližně 62 HRC. Díky vysokému obsahu chromu (Cr) ocel AUS-10 velmi dobře odolává korozi.
LAMINACE:
Vrstva jádra sestávající z tvrdší oceli AUS-10 byla vložena mezi dvě vrstvy měkčí oceli odolnější vůči korozi. Tato technika se nazývá san-mai a používá se k ochraně tvrdého (ale jemného) jádra před vnějšími faktory, jako je rez a fyzické nárazy, které by mohly vést k poškození čepele.
GEOMETRIE:
Dvojitě zkosená (symetrická) čepel.
POVRCHOVÁ ÚPRAVA ČEPELE:
Nůž se vyznačuje krásnou kombinací tsuchime a damaškového vzoru. Na horní části čepele je ručně vyřezávané kanji a kladívkové prohlubně (neboli tsuchime), které se poté přemění ve složitý damaškový vzor, který stéká až k ostří.
RUKOJEŤ:
Na tento krásný nůž byla nasazena tradiční japonská (Wa) dřevěná rukojeť. Dle tradice je rukojeť ve tvaru osmiúhelníku z lakovaného dubového dřeva. Padne do rukou levákům i pravákům.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.