Rady a informace

Typy japonských nožů

Celkem existuje 15 základní druhů japonských nožů. Liší se tvarem, velikostí a podle použití. Níže na obrázku můžeme vidět tyto typy nožů, jak se od sebe liší právě velikostí a tvarem. Dále pak najdete bližší popis těch nejpoužívanějších nožů.

Petty

Jedná se o menší univerzální nůž, který umožňuje pohodlnou práci nejen na kuchyňském prkénku, ale i v ruce. Je vhodný především na krájení a loupání zeleniny a ovoce.

 

Santoku

V japonštině doslova znamená "tři cnosti", univerzální kuchyňský nůž vhodný pro krájení, sekání a drcení. Širší a zaoblený tvar čepele je vhodný nejen pro krájení zeleniny, ale i masa a ryb.

 

Gyuto

Jedná se o univerzální šéfkuchařský nůž, vhodný pro krájení masa, ryb a zeleniny. Díky tenké čepeli jsou tyto nože ostřejší a své ostří si zachovávají mnohem déle než většina západních kuchařských nožů.

 

Nakiri

Nůž vhodný pro řezání a sekání zeleniny. Nakiri nože jsou velmi tenké a ostré a nejsou vhodné pro sekání kostí nebo zmražených potravin.

 

Yanagiba

Japonský typ nože Yanagiba - tradiční nůž určený k filetování ryb. Má jednostranné  tenké ostří zajišťující čistý a jemný řez. Proto je vhodný k přípravě Sushi a Sashimi.

 

Deba

Japonský typ nože DEBA - tradiční nůž na ryby a maso. Má jednostranné silnější ostří uzpůsobené ke snadnému vykosťování.

 

 

 

Údržba nožů

Jak pečovat o nůž?

  • Základním pravidlem péče o nůž je utřít jej do sucha a používat jej pouze k řezání potravin.

Na co si dát při řezání pozor?

  • Japonský nůž je vhodný pouze pro krájení potravin při pokojové teplotě, nelze s ním krájet mražené produkty a kosti. Důležitý je také výběr prkénka, nejlepší bude dřevěné nebo plastové. Při krájení nožem neotáčejte, protože může dojít k ulomení čepele.
  • Důležitým aspektem je také posouvání krájených výrobku z prkénka, např. do hrnce nebo pánve hřbetem nože, prodloužíte tak životnost a ostrost ostří.

Co je to nerezová ocel?

  • Nerezová ocel je definována jako ocel s obsahem chromu (musí ho obsahovat alespoň 11%). 100% nerezové nože ale neexistují, a při nedostatečné péči mohou rezivět.

Co nedělat?

  • Nejčastěji se dopouštíme několika hříchů: mytí nožů v myčce nádobí, krájení mražených potravin, používání nože jako sekáčku na kosti, krájení na tvrdých površích jako je sklo nebo kámen.

Jak postupovat při reklamaci?

  • Nejjednodušší způsob jak zboží reklamovat, je prostřednictvím zákaznického panelu nebo zasláním e-mailu na adresu:

Co dělat, když se mi nůž naštípne?

  • K odštípnutí nejčastěji dochází při nesprávném používání nebo při mechanickém poškození, např. pádem na podlahu. Nejjednodušším způsobem je využít náš servis.

Jaké jsou běžné příčiny rezavění nožů?

  • Tento problém nejčastěji zasahuje nože z uhlíkové oceli, které nejsou správně udržovány, může ale ohrozit i nože z nerezové oceli. Nejčastějšími příčinami jsou: 
    • mytí nožů v myčce nádobí (na čepeli se mohou objevit malé rezavé skvrny),
    • namáčení nože po dobu několika hodin
    • zanechání kyseliny z citrusových plodů, např. citron nebo pomeranč na čepeli.

Jak nůž skladovat?

  • Existuje několik způsobu uložení nožů, nejbezpečnější jsou: magnetické lišty, blok na nože, chránič na čepel.
O japonských nožích

Japonské nože jsou předmětem obdivu a fascinace po celém světě díky svému unikátnímu designu, preciznímu zpracování a vynikajícím výkonům. Tato nožní tradice má hluboké kořeny v japonské kultuře, a to nejen jako nástroj, ale také jako umělecký předmět a symbol řemeslného mistrovství. Japonské nože mají bohatou historii, která sahá až tisíce let zpět, a dodnes jsou vysoce ceněny pro svou schopnost řezat s přesností a lehkostí.

Co dělá japonské nože tak výjimečnými? Jednou z klíčových charakteristik je jejich výrobní proces, který zdůrazňuje kvalitu a detail. Japonským kovářům a řezníkům tradičně záleží na každém detailu, a proto jsou japonské nože známé svou špičkovou ostrostí a dlouhou životností. Japonské nože jsou často vyrobeny z vysoce kvalitních ocelí, jako je damašková ocel, a často procházejí ručním zpracováním, které zahrnuje tepelné zpracování, broušení a zdokonalování ostří.

 

Záruka a vrácení zboží

Jaká je záruka na nůž?

  • Na každý produkt v našem e-shopu se vztahuje dvouletá záruka.

 

Nejsem s nákupem spokojen. Jak mohu zboží vrátit?

  • Pokud nůž nesplňuje vaše očekávání, můžete ho vrátit do 30 dnů bez udání důvodu. Nůž ale nesmí být poškozený.
4 položek celkem
Zpět do obchodu